Proč vlastně v inkriminovanou chvíli zmáčkla Onderková spoušť, se nepodařilo přesně prokázat. Vytopil ale zemřel zřejmě kvůli tomu, že Onderková, jež nemohla mít děti, se chtěla podílet na výchově dcerky svého exmanžela, jenže matka dítěte tomu bránila a o děvčátko se hodlala starat jen s Vytopilem. Biologického otce i s jeho exmanželkou k dítěti nechtěla pouštět.

Sám Onderka celou událost popsal tak, že se zrovna sehnul k zemi, aby podal láhev své dcerce, když v tu chvíli Onderková vytáhla zbraň a aniž by tomu mohl zabránit, střelila Vytopila zezadu do hlavy. Onderka pak pomohl své exmanželce zbavit se těla.

Hlava se nenašla

Vražedkyně z uříznuté hlavy ještě vyndala smrtící kulku a hrdě ji prý nosila na klíčích. Zatímco politikovo tělo bylo nalezeno několik týdnů po jeho smrti v lesích na Brněnsku, hlavu se kriminalistům nepodařilo nikdy objevit. Onderka dostal za pomoc při vraždě 3,5 roku.

„Popis skutkového děje závisí na výpovědi obviněného Onderky. Obviněná uvedla, že neměla k usmrcení poškozeného motiv, neboť byla ráda, že se k ní vrátil její bývalý manžel, jelikož družka jejího bývalého manžela žila s poškozeným,“ argumentoval v dovolání obhájce Onderkové.

Nářky vražedkyně se soudci NS v čele s Petrem Šabatou vůbec nezabývali. Onderková totiž své dovolání podala pozdě, a tak ho soudci rovnou smetli ze stolu.