KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Brněnská slečna Marplová dopadla lupiče. Ona dostala plaketu, on 20 měsíců

Osamělí senioři jsou snadným cílem pro nejrůznější podvodníky, kteří se neštítí využít jejich důvěřivosti a slabosti. Jedním z takových výlupků byl i Jaroslav Weis. Kosa na kámen ale padla ve chvíli, kdy si za cíl svého útoku vybral dvaaosmdesátiletou seniorku z Brna. Čiperná důchodkyně se zachovala jako slečna Marplová, podvodníka zmátla a nakonec ho předala do rukou policistů.


Muž dostal za podvod a krádež ve středu u brněnského Městského soudu 20 měsíců natvrdo, seniorka se naopak může těšit z policejního uznání, plakety a diplomu.

Weis už má s vězením své zkušenosti – v květnu loňského roku vyšel téměř po dvou letech z vězení, kde si odpykával trest za podvod a krádež. Jakmile vyšel z vězení, začal podle státní zástupkyně hledat snadný výdělek.

Podle obžaloby si postupně vyhlédl čtyři osamělé seniorky, kterým zatelefonoval s tím, že je policista a že jejich syn či vnuk měli dopravní nehodu. Z vyděšených seniorek měl pak vymámit peníze na odtah auta. Když se štrachaly ve věcech, ještě je podle obžaloby okradl. Takto si měl přijít na více než 40 tisíc korun, další desetitisíce korun po důchodkyních neúspěšně požadoval.

Muž se před soudem zaklínal, že s útoky vlastně nemá nic společného. „Ve dvou případech se jim volalo z mého telefonu, ale do bytu jsem k nim nešel. Ten telefon mi pro tento účel vzali lidé, kterým jsem dlužil peníze, a měl jsem si je takhle odpracovat. Já jsem se snažil živit poctivě, například jsem roznášel letáky. V posledním případě, kdy mě chytili, jsem měl jen za úkol tu paní dostat ven z bytu,“ tvrdil Weis.

Zkusil trik s nehodou

Na brněnskou slečnu Marplovou zkusil trik s policistou a nehodou. „Zavolal jí s tím, že její syn měl nehodu a on zařizuje odtah. Seniorce se ale věc nepozdávala, a tak zavolala z mobilu synovi, který jí potvrdil, že žádnou nehodu neměl. Zatímco syn volal policii, seniorka zburcovala sousedy, aby podezřelého muže stojícího před domem sledovali, a sama s ním pokračovala v hovoru, který záměrně protahovala tak, že tvrdila, že hledá brýle, hůl a kabát. Přivolaní policisté mezitím venku obžalovaného zadrželi,“ konstatovala žalobkyně.

Přestože muži hrozilo až pět let, nakonec vyfasoval jen 20 měsíců. Podle soudce Martina Hrabala se mu totiž podařilo prokázat jen jeden útok.


(Zdroj: Krimi Zprávy Brno)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín